Krav til materiell

Vi vil gjerne bidra til å gjøre trykkingen til en så enkel prosess som mulig.

Oppløsning
Les mer pil

I de fleste tilfeller bør bilder ha en oppløsning på 300 dpi, hverken mer eller mindre. Dette gjelder for alle trykksaker som skal betraktes på nært hold. Plakater og andre trykksaker som skal betraktes på litt lengre avstand trenger ikke nødvendigvis å ha så høy oppløsning som 300 dpi. Oppløsningen bør ikke under noen omstendighet være på under 100 dpi.

Hvis du bruker våre PDF-eksport-innstillinger, er det ikke noe problem om du bruker høyere oppløsning enn 300 dpi i InDesign. Bildene vil bli skalert ned til 300 dpi ved eksporten.

Utfallende
Les mer pil

Trykksaker skal ha utfallende (bleed) på 3 mm over skjærekantene. For de fleste vil det være praktisk å sette opp dette i dokumentinnstillingene i InDesign slik at man får en ramme som viser utfallende når man jobber med dokumentet. Hvis man til slutt bruker våre PDF-eksport-innstillinger for å lage PDF-filen, vil det automatisk bli tatt med riktig utfallende og skjæremerker.

Utfallende settes opp når man oppretter et nytt dokument. Trykk på More Options hvis ikke valgene for bleed synes. Skal du endre utfallende etter at du har opprettet dokumentet, må du gå inn på Document Setup igjen for å gjøre dette.

Sideoppsett
Les mer pil

Som regel bør dokumenter sendes til oss som en PDF-fil med enkeltsider (ikke i oppslag). Dette er viktig for at vi skal ha best mulig kontroll over utskytningen. Innhold som strekker seg over oppslag, vil bli lagt riktig hos oss selv om du leverer enkeltsider. Det finnes unntak til denne regelen: Dokumenter med varierende sidestørrelser bør sendes i oppslag. Dette gjelder spesielt dokumenter med mer enn én fals – f.eks. 6 sider med rullefals. Vi har laget en del ferdige InDesign-maler som kan brukes som utgangspunkt for et riktig sideoppsett.

Ryggberegning
Les mer pil

Bruk vår kalkulator for ryggberegning, eller ta kontakt med oss, så hjelper vi deg med å regne ut!

Konvertering av Spot-farger
Les mer pil

Hvis du har brukt spot-farger i InDesign, men likevel skal trykke i kun CMYK, er det en fordel om fargene blir konvertert før vi får filen. Dette gjøres enklest i InDesign ved at man i palettmenyen velger Ink Manager. I dialogboksen som kommer opp, velger man All Spots to Process.

Mettet sort
Les mer pil

Hvis det er større flater med sort i trykksaken, er det en fordel om det brukes en mettet sortblanding i stedet for kun 100 % K. Dette gjør at fargeflaten får en mye dypere og jevnere sortfarge. Dette er ikke nødvendigvis et krav, men det vil heve kvaliteten. Vår anbefalte fargeblanding for mettet sort er: 40C – 30M – 35Y – 100K. Dette gir en nøytral sort. Ønskes en fargetone, kan cyan, magenta eller gul økes eller minskes etter behov.

Stanseriss for mapper
Les mer pil

Her er to standardriss for omslagsmapper med enkel og dobbel rill. Begge har slisser for plassering av visittkort.
Stanseriss for mappe med enkel rill
Stanseriss for mappe med dobbel rill

Fargeprofiler
Les mer pil

Vi bruker en fargeprofil som heter ISO Coated v2 300% til bestrøket papir i vår RIP. Til ubestrøket papir er det PSO Uncoated som gjelder. Det er derfor en stor fordel om pdf-en som sendes oss er laget med en av disse profilene. Hvis du bruker våre innstillinger for pdf-eksport, vil pdf-en konverteres slik vi trenger den.

Samtidig som det er viktig at pdf-ene har riktig fargeprofil, er det en fordel om man arbeider med riktig fargeprofil fra starten av i InDesign, Photoshop og Illustrator.

For å kunne legge inn våre innstillinger for eksport av PDF i InDesign, er det nødvendig å legge inn icc-filen (fargeprofilen) først. Dette gjøres ved å laste ned og pakke ut filen nedenfor. Hvis du bruker Mac, legges filene i /bibliotek/ColorSync/Profiles/. Bruker du Windows, kan du høyreklikke på hver av filene og velge Installere. InDesign må startes på nytt. Obs: Det er viktig at dette gjøres før neste punkt.

Deretter kan innstillingene for pdf-eksport legges inn i InDesign. Slik gjør du:

1. Last ned innstillingene, og pakk ut.
2. I InDesign gå til File -> Adobe PDF Presets -> Define…
3. Velg Load.
4. Velg filen for Bestrøket.
5. Innstillinger for BK Grafisk bestrøket vil nå dukke opp i listen.
6. Klikk Done.
7. Samme prosedyre med Ubestrøket

Last ned:
ISOcoated_v2_300_eci.icc
PSO_Uncoated_ISO12647_eci.icc

BKGrafisk-Bestrøket.joboptions innstillinger for InDesign
BKGrafisk-Ubestrøket.joboptions innstillinger for InDesign

Spørsmål? Ta kontakt, så hjelper vi deg gjerne!